
Başlangıç için SEO İpuçları nelerdir? SEO bir web sitesinin sonuç sırasında üstlere çıkmak için optimize edilmesi ve arama motoru tarafından tanınması olarak tanımlanabilir. Daha fazla bilgi için SEO. SEO’ya yeni başlıyorsanız yada SEO’ yu çok iyi anlayıp bu stratejilerin hepsini uyguladığınız halde rakiplerinizle rekabette bir türlü üste çıkmayı başaramadıysanız bazı ip uçlarını öğrenerek fark yaratabilirsiniz.
SEO Hakkında Bilmeniz Gereken İp Uçları | Başlangıç İçin SEO İpuçları
Başlangıç için SEO İpuçları konusunda ilk adım Backlinklerdir. Bir web sitesi içeriğinde genellikle başka siteye verilmiş backlinkler bulunur. Fakat bu backlink konusu arama motoru için biraz kritik bir kavram. Bir web sitesinde olması gereken şekilde gözüktüğü gibi doğal bağlantılardır. Fakat bir çok web sitesi karşılıklı anlaşarak çapraz bağlantılarla oluşturulmuş linkleme ile trafik arttırmaya çalışır.
Arama motoru bu backinkleri incelediğinde şekilde görüldüğü gibi bir çember oluşturarak bir birine link veren siteleri yakaladığında spam link gönderme denen faaliyetinden dolayı onları cezalandırır. Fakat arama motorunun buna karşı olmadığı bir durum da vardır. Eğer aynı şirketin birden fazla web sitesi varsa ve bunlar bir birine backlink vermişse bu durum arama motoru tarafından sakıncalı görülmez. Arama motoru bu sitelerin aynı işletmenin web siteleri olduğunu nasıl anlayacağını sorarsanız, aynı sunucuya bağlı sitelerin IP adresleri aynı olur yada host alınırken aynı etki alanında olduğu belirtilir.
Gelen Ve Giden Bağlantılar
Web sitenizin içinde geçen ve başka bir web sitesine yönlendiren bağlantılara giden bağlantı, başka bir web sitesinin içinde sizin sitenizin geçmesine gelen bağlantı denir. Kalite puanı yüksek, ve sonuç sıralamasında üstlerde olmak isteyen bir web sitesinin gelen ve giden bağlantıları kaliteli, popüler ve kendinden yüksek olmalıdır. Web sitesi trafiği bu yöntemle artacaktır. İyi web sitelerinin size bağlantı vermesi için onları ikna edecek nedenleriniz olmalı. Sonra onlardan bağlantı almak için bu nedenleri göstererek bağlantı talebinde bulunmalısınız.
Directorys | Dizinler
Web platformu bilinen bikaç arama motorundan meydana gelmez. Tıpkı arama motoru gibi çalışan çevrim içi directory yani dizinler vardır. Bazıları genel aramalar yapmanıza izin verirken bazıları çok özel ve spesifik alan için toplanmıştır. Bu dizinlere web sitenizi ekleyerek trafiğinizi arttırabilirsiniz. Bu dizinleri seçerken seçici olun, bazı çevrimiçi dizinler:
Yahoo! Directory (dir.yahoo.com): Yahoo! dizini en eski dizinlerden biridir ve genel bir dizindir. Yahoo arama motorundan farklıdır.
GoGuides.Org (www.goguides.org): Bu dizin spam içerikleri içeriğine kabul etmeyen ve görsel arama özelliğide olan genel bir dizindir
Open Directory Project (www.dmoz.org): Open Directory Project, en çok ulaşılan dizinlerden biridir. Kullanıcılar sitelerini bu dizine gönderir ve diğerleri arasından gönüllü editörler aracılığla seçilir. Open Directory Project aynı zamanda açık kaynaklı bir teknolojidir, bu nedenle birçok başka dizin bu teknolojiyi kendi teklifleri için temel olarak kullanır.
Google Directory (directory.google.com): Google dizini, Open Directory Project platformunda oluşturulan dizinlerden biridir. Buraya bir dizin eklemek derinlemesine araştırma yaparken bir avantajlıdır.
Sitenin Arama Motoru Dizinine Eklenmesi
Bir web sitesinin yada içindeki yeni sayfaların bir dizine eklenmesi günler sürebilir. Bunun için ya site haritasını robot.txt dosyasına koyarak arama motoru botlarının sizi bulmasını beklersiniz yada arama motoruna haber vererek bu süreci hızlandırırsınız.
Google arama motoru dizinine sitesini eklemek isteyen biri önce Google Hesabı oluşturur. Sonra bunu Google Web Yöneticisi Araçları’na bağlar ve bu ara yüzden web sitesini gönderebilir.
Arama Motorunun Spamlaması | SEO Spam
Arama motoru yanlış davranışlarda bulunduğunuzda sitenizi cezalandırır, dizinin en altına atar yada web sitenizi bir daha dikkate almaz. Bunlardan kaçınmak için dikkat etmeniz gereken unsurlar var.
Metinleri yada sayfaları gizlemekten kaçının, yada yanlış yönlendirmeler yaparak insanların istemsiz olarak bir yere bağlanmasına sebep olmayın
Sitenize dahil olmayan sayfaları, kendi sayfanız gibi gösteren yönlendirmeler yapmayın. Örneğin insanlar bir kategoriye
tıklarken sanki sizin sitenizin bir parçası gibi görünen bu alan başka bir web sitesine gidiyorsa, bir süre sonra arama motoru bunu anlar.
Sayfanızın tıklanmasını arttırmak için yazılmış robot yazılımlar vardır. Bunlar hep aynı siteye sürekli girerek siteyi yükseltmeyi hedefler. Fakat arama motorunun bunları anlamak için bazı yöntemleri vardır ve anlaşıldığında cezalandırılırsınız. Ben robot değilim butonları bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Benzersiz ve özgün içerik oluşturun. Popüler sayfalardan kopyalanmış içerikler tespit edildiğinde arama motoru tarafından cezalandırılırsınız.
Kullanıcı dostu web siteleri tasarlayın. Yüklenmeyen Flash sayfalar, gezinmeyi zorlaştıran yapılar insanlar tarafından sevilmediği gibi arama motorlrı tarafından da sevilmez.
Sosyal Medya Optimizasyonu
Web sitesinin trafiğini ve görünürlülüğünü en çok arttıran şeylerden biri sosyal medya optimizasyonudur. Sosyal ağlarda web sitenizi paylaşmak çok etkili sonuçlar doğurur. Instagram belli takipçinin üzerindeki hesapları web sitesine doğrudan yönlendirme yapmasına izin verir. Twitter da bunun için harika bir alandır, doğrudan web sitesini buradan paylaşabilirsiniz. Bunun haricinde MySpace, Pinterest gibi kanallarda birçok kullanıcının yeni siteleri keşfetmesine olanak sağlar. Bunların yanında sitenizin sosyal ağlarda hesapları olmalı ve bunları sitenize eklemelisiniz.
Siteniz Yasaklanırsa | Banned
Önce sitenizin arama motorundan yasaklandığına emin olun. Sitenizin URL’sini girdiğiniz zaman arama sonuçlarında gözükmüyorsa evet yasaklandınız. Bunu çözmek için ne yapabilirsiniz? İlk olarak sorunun neden kaynaklandığını biliyor olmalısınız. Arama motoruna yaptığını hatayı düzgün bir üslupla açıklayarak yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.