Dijital Pazarlama, potansiyel müşterilere ulaşmak için dijital teknoloji araçlarını ve kanalları kullanarak yapılan pazarlama olarak tanımlanır. Esas amaç, markaların tanıtımlarını dijital ortam biçimleriyle yapmak ve en geniş kitleye ulaşmaktır. Dijital pazarlama kanalları, internet ile erişim sağlayan çevrimiçi kanallar ve cep telefonları (hem SMS hem de MMS), televizyon vb ile erişim sağlayan çevrimdışı kanallar olmak üzere çok geniş alana hitap eder. Dijital pazarlama taktikleri bu kadar geniş ve kolay erişim avantajı ile tüm geleneksel stratejilerin ve internet pazarlamasının önüne geçer.
Dijital pazarlama ve Geleneksel Pazarlama
Görselde insanların 2013 den 2014 e kadar geçen sürede dijital pazarlamaya harcadıkları zamanın artışı gözüküyor.
Dijital pazarlama; kullandığı dijital araçlar, internet ve diğer dijital stratejiler ile geleneksel pazarlamadan farklılaşır ve birçok avantaj ile onun önüne geçer. Çünkü dijital pazarlama teknikleri ölçülebilen analiz sonuçlarına, bunun için özelleşmiş kontrol araçlarına ve kullanıcıya ulaşmak için bir sürü çevrim içi ve çevrim dışı kanala sahiptir.
Pazarlama stratejilerinin sonuçlarını analiz edip bu kadar geniş bir alanda sürekli yeni taktikler üretmek, markalar ve işletmeler için sınırsız fırsatlar sunar. Ayrıca kullanıcı ile sürekli etkileşim halinde olmak ve direkt iletişim kurmak müşteri memnuniyeti arttırır.
Durum böyleyken müşteriler de hızla dijital pazarlama kanallarına yönelmekte, satın alma süreçlerini daha çok bu kanallardan yönetmeyi tercih etmektedirler. Hızlı bir dijital dönüşüm sürecinde olduğumuz teknoloji çağında dijital pazarlama çok önemli bir yere sahiptir.
PR ve İtibar Yönetimi
Dijital Pazarlama yapan kişiler için işletme profili, tanınma şekli, kitlenin algısı çok önemlidir. Bu rekabette ayakta kalmak için kesinlikle sosyal ağ ortamlarındaki profilin ve online tanıtım çalışmalarının güçlü olması gerekir. Bunun için öne çıkarmak ve vurgulamak istenen özellik ve ileti belirlenmeli, büyük kitleleri etkileyen kişilerce tanıtım çalışmaları yapılmalı ve sosyal medya çok iyi yönetilmelidir. Gazetecilerle ya da sektörde profesyonel iş yapan kişilerle LinkedIn ve Twitter üzerinden bağlantı kurmak marka açısından önemlidir. Basın bültenleri yayınlamakta, bu insanlar tarafından keşfedilmeyi sağlayacaktır. Bu bültenler sektördeki ilgili kişilere yollanmalı ve sem reklamları yapmaktan da kaçınılmamalıdır. Bu paylaşım ve reklamlar blog yazıları ile güçlendirilmelidir.
Dijital Pazarlama Kanalları
Dijital pazarlamanın çok sayıda kanalı vardır ve bunlar çevrim içi pazarlama kanalları ve çevrim dışı pazarlama kanalları olarak ikiye ayrılabilir. İkisi arasındaki temel fark, çevrimiçi pazarlama kanalları internete ihtiyaç duyarken çevrimdışı pazarlama kanalları internete ihtiyaç duymayan dijital araçlardır.
Çevrimiçi Kanallar
Çevrimdışı Kanallar
Dijital Pazarlama Çevrim İçi Kanallar
SEO
SEO (Arama motoru optimizasyonu), web sitesini arama motorlarının kriterlerine göre optimize etme işlemidir. SEO temel olarak, bir web sitesinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına ve arama motorlarından organik trafik almasına yardımcı olur.
SEO, web sitesini optimize ederken bu işlemlerin site içinde yada site dışında yapılmasına göre Site içi SEO ve Site dışı SEO olarak ikiye ayrılır.
Web Sitesi
Bir web sitesi, tüm dijital pazarlama kampanyalarının odak noktasıdır ve dijital pazarlama için çok güçlü bir kanaldır. Web sitesinin doğru yönetimi – site içi ve site dışı SEO faaliyetlerini yapmak, doğru tanıtımları yapmak- pazarlama kampanyasını çok üstlere taşır.
İlk olarak sitenin içeriği doğru tasarlanmalı, ürün ve hizmetler doğru ve ilgi çekici bir şekilde anlatılmalıdır. Web sitesinin hızlı ve mobil dostu olması, kullanıcının ilk aşamada sitede kalmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında geliyor. Web sitesini açtıktan sonra pazarlama stratejilerini burada uygulamak, Google Adwords vb kanallar ile ürünleri tanıtmak da web sitesini üstlere taşır. Web sitesi online ticaret yapılmıyorsa bile marka değeri için çok önemli bir yatırım olduğu bugün herkes tarafından biliniyor. Eğer e-ticaret yapılıyorsa web sitesinin ne kadar önemli olduğunu anlamak için Amazon ve AliExpress gibi sitelerin ticaret cirolarına bakmalısınız. Bugün insanlar e-ticareti geleneksel yöntemlerden daha çok tercih ediyor.
SEM (Arama Motoru Pazarlaması)
SEM, reklamınız her tıkladığında yada görüldüğünde bir arama motoruna ya da bir web platformuna ödeme yaptığınız, böylece web sitenizin trafiğini arttırdığınız bir yöntemdir. En yaygın arama motoru pazarlaması örneği Google AdWords’tür. Google arama motoruna bir arama terimi girildiğinde yeşil reklam etiketiyle ya da sponsorlu etiketiyle görülen reklamlar Google AdWords reklamlarıdır.
SEM kampanyaları kullanıcıları özelliklerine (yaş, cinsiyet vb.) ve hatta özel ilgi alanlarına ve ya konumlarına göre sınıflara ayırabilir. Yada daha önceki arama geçmişinden yola çıkarak benzer ürünleri reklam olarak gösterebilir.
Sosyal Medya
Sosyal medya pazarlaması, çeşitli sosyal platformlarda yapılan post paylaşımlarını, içerik pazarlama kampanyalarını ve ücretli reklamları kapsar.
Sosyal medya pazarlamasının odak noktası; marka bilinirliği arttırmak ve sosyal güven oluşturmaktır. Bunun yanında sosyal medya, doğrudan satış noktası şeklinde ticari işletme profiliyle de kullanılır. Bugün birçok insan instagram, facebook gibi platformlardan ürün inceleyip satın almaktadır.
Sosyal medya ile yapılan pazarlama 3 evrede incelenebilir. İlk evre insanlarda farkındalık yaratıp marka ve ürün görünürlülüğü arttırmaktır. Bu, sayede ürün yada hizmet tanıtılıp potansiyel müşteriye ulaşmak amaçlanır. Ücretli sosyal medya reklamları verilir ve trafik yoğunluğu arttırılır. Bu aşamada ilgili kişiler sayfaya yönelir, takipçi ve kitle artar.
İkinci evre dikkate alınmaktır. Bu aşamada farkındalık yarattıp dikkati çektilen kitle elde edilmelidir. Bunun geri dönüşünü almak için potansiyel müşteriler web sitesini ziyaret etmeli, uygulamayı yüklemeli veye mesaj yoluyla dönüş yapmalıdır.
Üçüncü evre etkileşim almaktır. Bu, potansiyel müşterinin elde edildiği son adımdır. Satın alma işleminin gerçekleşmesi, müşterinin mağazayı ziyaret etmesi, web site üzerinden satış gibi geri dönüşler ile amaca ulaşılır.
İçerik (Content Pazarlama)
İçerik Pazarlaması, marka bilinirliği, trafik artışı, potansiyel müşteri oluşturma ve müşteriyi satın almaya teşvik etme amacıyla içerik oluşturulmasını ve dağıtılmasını yada yayınlanmasını ifade eder. Tüm dijital Pazarlama kanallarının temelini içerik oluşturur.
İçerik pazarlamanın ana araçları:
- Blog Gönderileri
- İnfografikler
- Podcastler
- Video
- Podcast
- Sosyal Medya
E-posta
E-posta pazarlaması, potansiyel müşterilerinizle veya markanızla ilgilenen kişilerle iletişim kurmanın aracıdır. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmanın yanı sıra, insanları işletmenin web sitesine yönlendirmek için de kullanılır. Bugün e-posta pazarlaması en aktif kullanılan içerik pazarlaması kanallarından biridir. E-posta tanıtımları, spam e-posta mesajları değildir.
- Müşteri hoş geldiniz e-postaları.
- Blog aboneliği bültenleri.
- Tatil promosyonları.
- Güncelleme e-postaları örnek olarak gösterilebilir.
Mobil Pazarlama
Mobil pazarlama, mobil uygulamalar yada telefondaki kanallarla müşteriye ulaşmayı ifade eder. Mobil uygulamaları tanıtırken ücretli reklamlar kullanılabilir ve uygulamanın indirilme sayısını arttırabilirsiniz. Çok büyük bir gerçek var ki yıllar içinde mobil kullanımı dolayısıyla mobil pazarlama gelirleri büyük oranda artış göstermiştir. Bu duruma trendyol, n11.com, sahibinden.com gibi çok fazla uygulama örnek gösterilebilir.
Yada SMS ve mail reklamları birçok marka tarafından kullanılır ve olumlu geri dönüşler sağlamaktadır.
E-Ticaret
E-ticaret internet dünyasında ürün ya da hizmet alıp satmak ve karşılığında para ya da veri transfer etmektir. Her geçen gün internetin yaygınlaşması, ticaretin bu platforma taşınmasına neden olmuştur. Kullanıcıya çok fazla esneklik, sınırsız seçenek ve kolaylık sağlaması, hem markalar için hem de müşteri için e-ticareti bu derece popüler hale getirmiştir. Hatta o derece ki küresel perakende e-ticaret satışlarının 2020 yılına kadar 27 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Performansa Dayalı Pazarlama
Satış ortaklığı pazarlaması, internet kullanımının artmasıyla birlikte önemli ölçüde büyüyen en eski pazarlama yöntemlerinden biridir. Temel olarak, satış ortaklığı pazarlaması ile diğer kişilerin ürünlerini tanıtılır ve her yapılan satıştan veya elde edilen müşteriden komisyon alınır.
Bazı çok tanınmış e-ticaret siteleri ve birçok diğer şirket, ürünlerini tanıtan ve satan yani satış ortaklığı pazarlaması içinde bulunduğu organizasyonlara ayda milyonlarca dolar öder. En öncü örneklerinden biri Amazondur.
Dijital pazarlama stratejinizi tasarlarken, satış ortaklığı pazarlamasını, markanıza dahil olan kişilerin katılımını sağlamak ve ürünlerinizi bir komisyona satmak için kullanmanız gerekir. Diğer bir deyişle, halihazırda online ürün pazarlaması yapan kişiler ile marka sahiplerinin buluşup ortak satış programı oluşturmasına satış ortaklığı pazarlaması denir. Bu ortaklar yalnızca daha fazla satış yapılmasını sağlamakla kalmazlar, bir markanın iyi birer temsilcileri olabilirler ve diğer insanların şirketinizle bağlantı kurmalarını olumlu yönde etkileyebilirler. Arama motorları yada sosyal medya reklamları da buna örnek gösterilebilir.
Video Pazarlaması
Video pazarlaması bugün en çok ilgi çeken alanlardan biri iken YouTube kullanıcısı giderek arttı hatta ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya aracı oldu. Burada yapılan ürün incelemeleri ve tanıtımları potansiyel müşterinin oldukça dikkatini çekiyor ve kullanıcı burada yapılan paylaşımlara güven duyuyor. İnsanların büyük kısmı ürün satın almadan önce buradaki tanıtımlarını izleyip kararını buna göre verir.
Dijital Pazarlama Çevrimdışı Kanallar
TV – Televizyon
TV pazarlaması ölmedi, aksine önümüzdeki yıllarda hız kazanacak bir pazarlama kanalıdır.Şu anda, TV reklamcılığı markaların net bir istatistiğe dayanarak işe koyulacakları bir yol değil. Pazarlamacılar yalnızca sınırlı sayıda kişiden gelen istatistiklere dayanarak varsayımlarda bulunabilirler. İnternet televizyonunun kabul edilmesi bunu çarpıcı biçimde değiştirecektir. Pazarlamacılar, bir dizi faktöre dayalı izleyicileri hedefleyebilecek ve hangi içeriğin üretileceğine ilişkin bilinçli kararlar alabilecek.
SMS
SMS en güçlü dijital pazarlama kanalı olmasada hala etkili bir kanaldır. Ama etkisinin giderek düştüğü söylenebilir, çünkü insanlar artık SMS yerine WhatsApp ya da Facebook Messanger kullanmayı tercih etmektedir.
Bununla birlikte, SMS pazarlaması yerel mağazanıza daha fazla ziyaret almak için kullanılabilir.
Radyo
Radyo, diğer dijital pazarlama teknikleri kadar etkili olmayan başka bir araçtır. Radyo ile ilgili ana sorun, yatırımınızın geri dönüşünü tam olarak bilmemenizdir. Bir radyo reklamı için ödeme yaptığınızda, yalnızca belirli bir radyo istasyonunun sahip olduğu dinleyici sayısına bağlı olarak reklamı duyan kişi miktarını varsayabilirsiniz.
Radyo yerel işletmeler için ve sosyal medyadan çok fazla etkilenmeyen küçük topluluklar için iyi bir kanaldır.
Bilbordlar
Billboardlar, dijital pazarlamanın bir parçası olarak kabul edilir. Elektronik reklam panoları, halka açık yerlerde mevcuttur ve dijital pazarlama cephanenizde daha geleneksel bir kanaldır.
Yer aldığı bölgede tanıtıcı olduğu ve dikkat çektiği varsayılabilir.
Inbound ve OutBound Pazarlama Nedir
Markanın kullanıcıya ulaşması outbound pazarlama, kullanıcının markaya ulaşması inbound pazarlama olarak tanımlanır. Örnek verilecek olursa televizyonda yada internet platformlarında reklam ile karşılaşan kullanıcı bu reklama ulaşmayı kendi tercih etmemiştir bu durum outbound pazarlama örneği olarak gösterilebilir. Diğer yandan internette arama yaptıktan sonra sonuçlarla karşılaşan kullanıcı seo yada sem faaliyetlerine göre sıralanmış sonuçları görmeyi kendi talep etmiştir. Bu durum inbound pazarlamaya örnek gösterilebilir. Reklam verenler için en değerli konulardan biri hedef kitlesini yakalamak ve reklamlarında alakalı kullanıcılara ulaşmaktır. Böylece kaynaklarını boşa harcamış olmaz. Bu yüzden gerek inbound gerek outbound pazarlamada kullanıcı kitlesini doğru hedeflemek ve alakalı müşteriyi yakalamak çok önemlidir.
Dijital Pazarlama İstatistikleri
Dijital Pazarlama Kanallarının Harcanan $1 Başına Geri Dönüş Oranları | ROI
Yandaki grafikte dijital pazarlama kanallarının yatırım geri dönüşü oranları görülüyor. Bu analize göre ROI’si en yüksek kanal E-Posta Pazarlamasıdır. Bunu SEO ve İnternet reklamları takip ediyor.
HubSpot Research
Marka Araştırılacağı Zaman Başvurulan Dijital Ortam
Yandaki grafikte bir marka araştırılacağı zaman başvurulan dijital ortam görülüyor. Buna göe bir markanın en değerli alanı web sitesidir. İnsanların %72′ si markayı araştıracağı zaman web sitesini ziyaret ediyor. Bu kanalı Facebook, Instagram ve Youtube takip ediyor.
HubSpot Research
2016’dan 2017’ye Geçerken Yaşanan Dijital Pazarlama Kanallarındaki Artış
Yandaki grafikte 2016’dan 2017’ye geçerken yaşanan dijital pazarlama kanallarındaki artış görülüyor. Buna göre en çok yönelim içerik pazarlamasına olmuş, içerik pazarlaması çalışmaları %57 artmış ve bunu sosyal medya, web sitesi ve seo takip ediyor.
HubSpot Research