Online mağazasına kayıtlı müşterilerine yeni kampanya ve indirimleri haber veren e-postalar
E-Posta Pazarlaması, pazarlama stratejilerinin yaratıcı ve ilgi çekici içerikle dijital ortamda buluşması ve dağıtılmasıdır. Bu, müşteri listesine gönderilen bir satış metni ve eylem çağrısı içeren e-postalardır yada müşteriyi içinde gömülü linke tıklamaya ve web sitesini ziyaret etmeye teşvik eder. Online satış yapan bir işletme olunmasa bile, markayı güçlendirmek, potansiyel kitlenin marka hakkındaki algısını yükseltmek ve bilinirliği arttırmak için e-posta pazarlaması kullanılabilir.
E-Posta Pazarlaması Nerelerde Kullanılır?
E-Posta Pazarlamasının Avantajları
Ölçülebilir
Hangi müşteriler hangi kampanya postasına tıkladı hangileri site linkine tıkladı gibi ölçümler önemlidir. Bu ölçümleri yapabilmek için özelleşmiş en popüler araçlar;
Mailchimp: Gönderilen maillerin spam kutusuna düşmeden alıcıya ulaşmasını sağlayan ve sonrasında postanın okunma ve dönüşüm oranlarınını raporlayan araçtır.
Campaign Monitor: Daha önceki kampanyalardan elde edilen verileri baz alarak e-mail oluşturan ücretli bir araçtır.
ActiveCampaign: E-posta pazarlaması yapmaya ve kişileri yönetmeye yarayan CRM sistemli ücretli bir araçtır. Bunun yanında mailleri ve dönüşümleri analiz eder.
Constant Contact: Müşteri desteği, online sohbet gibi özellikleri olan e-posta pazarlama kampanyalarında kullanılan araçtır. Ölçüm raporlarını da kullanıcıya sunmaktadır.
GetResponse: E-Posta pazarlama, pazarlama otomasyonu, analizleri raporlama gibi özellikleri olan ve CRM sistemini de yapısına dahil eden ücretli araçtır.
Çok Geniş Kitleye Ulaşım
E-Posta kullanan çok büyük bir kitle mevcuttur. 2017 yılında dünyada 5 milyar civarlarında e-posta hesabının olduğu biliniyor. Bu da demektir ki uygun müşteri profilleri ayırt edilip, kullanım alışkanlıkları değerlendirildiğinde çok fazla insana ulaşıp tanıtım yapılabilir. Bu pazarlama kanalının geri dönüş oranı sosyal medyaya göre çok daha fazladır.
Potansiyel kitle tarafından görülme oranı yüksek
Bir müşteriye e-posta yoluyla içerik gönderildiğinde o postadaki iletiyi görme oranı diğer dijital pazarlama oranlarından daha yüksektir. Posta açılmasa bile marka yine de akılda kalmayı başarabilir. Ayrıca silinmedikçe posta hep orada kalacaktır. Bu da markanın bilinirliğini arttırır. Sosyal medyadaki bir paylaşımın müşteri tarafından görülme yüzdesi çok daha azdır.
Yaygın
Online ticarette içerik pazarlaması yapılan en yaygın olarak kullanılan alan e-postadır. OrbitMedia 2017 verilerine göre pazarlama yapan işletmelerin hangi kanallarla içerik pazarlaması yaptığının verileri görülüyor. Bu grafiğe göre %93 e-mail tercih ediliyor.
Ucuz
Çoğu dijital pazarlama kanalına göre ucuz ve etkilidir. Çok düşük bütçelerle iyi bir tasarım ve içeriğe sahip mailler olumlu geri dönüşler sağlar. Bu alanda büyük reklam bütçelerine ihtiyaç olmadan ilgili müşteriye ulaşılır ve geri dönüş sağlanabilir.
Yatırım Geri Dönüşü Fazla
ROI başarısı çok yüksektir. Yani bu alana yaptığınız yatırımın karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre üreticiden tüketiciye ticaret kanalları açısından e-mail pazarlamasına yatırım yapmak karşılığını %256 ya kadar verebilmektedir. Bu oran e-posta pazarlamasının dijital pazarlama kanalları içinde çok önemli bir yeri olduğunu ortaya koyuyor.
Web Sitesi Ziyaretçisi
E-Postaların sonunda bulunan linkler ve yönlendirmeler yada sosyal medya linkleri ile web sitesi yada sosyal hesabın trafiği artar. Böylece SEO sonuçları yükselir ve web sitesinin arama motorlarında görünürlüğü artar. Bir işletme e-ticaret yapmıyorsa bile markasını güçlendirmek ve web sitesini yükseltmek için e-posta pazarlaması yapabilir.
E-Posta Pazarlamasında Yapılması Gerekenler
E-Posta Pazarlamasına Yönelik Yasal Yükümlülükler
Bir işletmeden yada mağazadan haber almak istemeyen herhangi bir kaydı olmayan kişilere posta atmak çoğu batı ülkesinde spam yasalarının ihlali anlamına gelir. Ayrıca etik olmadığı gibi müşterilerin antipatisini kazanmaya ve haber alımını engellemesinde de neden olabilir. 2007 yılı verilerinde spam mesajlar tüm e-posta trafiğinin %95ini oluştururken 2013te bu bu postaların oranının %63 e düştüğü biliniyor. Tabiî ki bu konuda Avrupa ve Amerikada yayınlanan spam mevzuatlarının da faydası olmuştur.
Türkiyede de bu konuda düzenleme yapılmıştır. Türkiyedeki elektronik ve haberleşme kanunun 50. maddesinde 2010 yılında yapılan güncellemeyle abone ve kullanıcıların izni olmaksızın faks ve elektronik posta yoluyla pazarlama, siyasi veya cinsel içerikli postalar atılamaz. Kullanıcılar bir kere izin verdikleri taktirde bu izinleri ücretsiz geri alabilir ve bu maddeye aykırı hareket edenler 10 bin ile 100 bin arasında idari para cezası ile cezalandırılır.