E-ticaret zaman ve mekândan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir yerinde istediği saatte müşterilere alışveriş imkânı sunar. Mağazalar müşterilere 7gün 24 saat hizmet verebilirler.
E-Ticaret Nedir
E-Ticaret elektronik ortamda ve ya internet platformunun kullanıldığı cihazlarda ürün, hizmet ya da malların üretim, reklam ve satış amaçlı, alıcıya sunulan güvenli ticaret modelidir. Bu model sayesinde alıcılar tek bir tuş ile hayal ettikleri ürün ve hizmetlere ulaşabilmekte, işletmeler için ise satış ve pazarlama alanlarında avantajlar sunmaktadır.
Elektronik Ticaret ortamında ürün, hizmet ya da bilgiler alınıp satılabilmekte, transfer edilebilmekte ve yer değiştirilebilmektedir. Bu alış-satışın normal ticaretten tek farkı üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin internet üzerinden yapılıyor olmasıdır. E-Ticaret adıyla bildiğimiz elektronik ticaret, ekonomide ise dijital ekonomi, elektronik ekonomi (e-ekonomi) olarak anılmaktadır.
E-Ticaret; ticaret öncesinde işletmelerin elektronik ortamlarda buluşmasını, yaptığı ticaret hakkında bilgilenmesini ve araştırmasını kapsar. Ayrıca satılan ürün, hizmetlerin müşteriye teslimi ve satış sonrasında bakım, destek, vb. hizmetleri sağlamaktadır.
E-Ticaret Araçları
Ticaret yapan her firma, kurum, kişilerin ticaret yapmasına kolaylaştıran her türlü teknolojik aletlere e-ticaret araçları denir. Telefon, Faks, Televizyon, Bilgisayar, Elektronik Ödeme ve Para Transfer Sistemleri ( Ödeme Teknolojileri; Kredi Kartları, Akıllı Kartlar ) ve İnternet örnek olarak verilebilir.
E-Ticaret Aşamaları
E-ticarete adım atmak istiyorsanız ilk olarak satışa çıkaracağınız ürün ya da hizmeti belirlemelisiniz. Tek başına ürün ya da hizmeti belirlemekte yetmeyebilir en önemli şey fikirdir. İnternette ürün ya da hizmetlerinizi satmak istiyorsanız iyi bir fikriniz olmalıdır.
E-ticaret bir satış ortamıdır. Satılan ürün için üretici firma fatura keser ve tüketiciden ödeme kabul eder. Tüm ticari sorumluluklar firma üzerinden gerçekleşir. Bu firma fikir sürecinde piyasaya süreceği hizmet ya da ürünü diğer eş değer ürünlerden farklı avantajlarını iyi belirlemelidir. Tedarik etme sürecinde ise satmak istediği ürünü nasıl temin edeceği ve alıcıya teslim edeceğini belirlemelidir. Son olarak ödeme sürecinde ise ödemenin güvenli bir şekilde yapıldığı müşteriye hissettirecek güvenli ortam oluşturulmalıdır.
E-Ticaretin Avantajları
E-Ticaret İş Modelleri
Dünya’ da E-Ticaretin gelişmesi ve ilerlemeye devam etmesi ile farklı E-Ticaret iş modelleri oluşmuştur. E-Ticaret çalışma şekline göre, platforma göre ve iş modeline göre ayrılmaktadır. Bu modellerin her biri birbirinden farklı gibi görünse de iş açısından birbirlerini etkilemektedir.
E-Ticaretin sadece internetten alışveriş yapmak olmadığı gibi, farklı iş modellerinin de olduğunu öğrenip gelişen teknoloji ile de yeni iş modellerinin eklenebileceği bilinmelidir.Bu alan da iyi bir yere gelmek istiyorsanız iyi bir pazar payı elde etmeli ve bulunduğunuz konumda kalmayı başarmalı,daha ileri seviyeye kendinizi taşımalısınız. Şimdi günümüzde en çok kullanılan e-ticaret iş modellerine göz atalım.
E-Ticaret İş Modelleri
Dünya’ da E-Ticaretin gelişmesi ve ilerlemeye devam etmesi ile farklı E-Ticaret modelleri oluşmuştur. E-Ticaret çalışma şekline göre, platforma göre ve iş modeline göre ayrılmaktadır. Bu modellerin her biri birbirinden farklı gibi görünse de iş açısından birbirlerini etkilemektedir.
E-Ticaretin sadece internetten alışveriş yapmak olmadığı gibi, farklı iş modellerinin de olduğunu öğrenip gelişen teknoloji ile de yeni iş modellerinin eklenebileceği bilinmelidir.Bu alan da iyi bir yere gelmek istiyorsanız iyi bir pazar payı elde etmeli ve bulunduğunuz konumda kalmayı başarmalı,daha ileri seviyeye kendinizi taşımalısınız. Şimdi günümüzde en çok kullanılan e-ticaret iş modellerine göz atalım.
B2C (Tüketiciden İşe)
İşletmeden tüketiciye yönelik ticari işlemlerde e-ticaretin görevi, işletmeyle müşteri arasındaki ticari ilişkilerin ve işlemlerin web üzerinden yürütülmesidir. E-ticaretin en çok bilinen türüdür. B2C modelinde firmalar ürün ve hizmetlerin satışını direk tüketicilere yaparak geniş bir müşteri kitlesine ulaşma imkânı sağlarlar. Bu çalışma şekliyle çalışan firmalara örnek olarak dünyadan Amazon.com, ülkemizden hepsiburada.com, n11.com, hizlial.com, teknosa.com, ebebek.com, idefix.com gösterilebilir.
B2B (İşletmeler arası)
İşletmeden İşletmeye e-ticaretin amacı, otomasyonlandırılmış sistemlerin birlikte iş yaptığı birimlere (üretici firma, tedarikçi firmalar, bayiler, mağazalar, departmanlar vb.) entegrasyon sağlayarak ilgili ürün, hizmet ve bilginin işletmelerde satışını, kullanımını ve paylaşımını sağlar.
B2B e-ticaretin B2C kullanan satış yapan firmalar göre sağladığı stok ve lojistik faydaları vardır. B2B kullanan sitelerin elde ettiği XML bilgileri ile var olan müşterilerine ürün ve stoklarını göstererek, sipariş geldikçe B2B modeli üzerinden tedarik sağlanır. Bu sayede firmalar fazla olan stok maliyetlerinden kurtulurlar. B2B çalışma şekliyle çalışan firmalara örnek olarak dünyadan Ingram Micro, ülkemizden Index Grup gösterilebilir.
C2C (Tüketiciye Tüketiciye)
Tüketiciden tüketiciye (Consumer to Consumer) modelinde B2C benzer eş zamanlı paralel bir çalışma şeklidir. Bu modelde firmalar, tüketicilerin birbirlerine satabileceği ürün ve hizmetleri için platform oluşturur ve bu işlemlerden komisyon dâhil olmak üzere çeşitli tipte gelirler elde ederler. Bu şekildeki siteler tüketici için çok avantajlıdır. Firmaların düzenli olarak girdikleri ticari yükümlülüklere girmeden ürün ve hizmetlerini tüketiciler daha kolay alım-satımını yaparlar.C2C çalışma şekliyle faaliyette olan dünyada eBay, ülkemizde ise sahibinden.com, gittigidiyor.com örnek gösterilebilir.
Çalışma şekline göre modelde daha az kullanılan diğer e-ticaret iş modelleri ise şöyledir.
- C2B (Consumer to Business): Tüketiciden Firmaya E-Ticaret
- B2E (Business to Employee): Firmadan Çalışana E-Ticaret
- G2G (Government to Government): Devletten Devlete E-Ticaret
- G2B (Government to Business): Devletten Firmaya E-Ticaret
- B2G (Busines to Government): Firmadan Devlete E-Ticaret
- G2C (Government to Consumer/Citizen): Devletten Tüketiciye/Vatandaşa E-Ticaret
- C2G (Consumer/Citizen to Government): Tüketiciden/Vatandaştan Devlete E-Ticaret