SEO Arama Motoru Optimizasyonu
Yani (Search Engine Optimization) temelde bir web sitesinin sıralamasını arama sonuçları arasında en üstlere çıkarmak ve trafiğini arttırmak için geliştirilen yöntemlerdir. Arama motorlarının siteyi daha iyi tanıması için web sitesi, iç ve dış tasarım stratejileri ile optimize edilir. SEO, web sitenizin oluşturduğu trafiği en üst düzeye çıkarmak için sürekli geliştirmeler yapmayı gerektirir.
Yapılan çalışmaların web sitesini ilgilendiren kısımları Site İçi SEO, bağlantılar gibi dışarıdan yapılan çalışmalar Site Dışı SEO olarak adlandırılır.Bu, devamlı hareket eden bir yapı demektir yani bir web sitesi için SEO çalışmalarına başlayıp bitirmek diye bir şey yoktur. Seo mantığını anlayabilmek için önce arama motorlarının işleyişini anlamak gerekir.
Arama Motoru Nasıl İşler
Kullanıcı arama motorunun arama kutusuna ilgili terimleri yazar ve saniyeler içinde binlerce sonuç görüntülenir. Kullanıcı alt alta sıralanan sonuçları başlık ve meta açıklamalarına bakarak ilk izlenimine göre değerlendirir böylece uygun bulduğu web sitelerini ziyaret eder . İşin arka kısmında ise arama motorları web siteleri içeriği hakkında bilgi toplamaya yarayan yazılım bütünüdür, uygun siteyi bulmak ve sonuçları sıralamak için çeşitli algoritmalar kullanılır.
Öncelikle arama motorunun botları internette gezinir ve site içeriği hakkında büyük ölçüde bilgi veren anahtar kelimeler ve URL endekslenir. İndekse alınan bu linkin içerik kalitesine bakılır, herhangi bir ihlal olmadığı takdirde bu URL ve veriler veri tabanında saklanır. Bu veritabanı, her URL hakkında birden fazla veri içeren büyük depolama alanıdır, veriler farklı arama motorlarına göre farklı şekillerde düzenlenir.
Botlar sürekli internette ve sitelerde yapılan değişimleri, güncellemeleri takip eder. Arama kutusuna girilen terim aratıldığında algoritma çalışır, veri tabanındaki veriler incelenir böylece uygun web siteleri sıralanır.
Arama ve Sıralama Algoritmaları Nasıl Çalışır
Bilgisayar dünyasının yeni olduğu zamanlarda internet bir dosya yığınıydı, insanlar veri yükleyip kaydedebiliyordu ve aradıklarını bulmak için bu yığınları tek tek incelemek zorundaydılar. Günümüzde arama motorları bizim yükümüzü oldukça hafifletmiş durumda. Ayrıca sürekli kendilerini geliştirerek aramak istediğiniz terimlerin ne anlam ifade ettiği ve en iyi içeriğin nasıl getirileceği hakkında yazılım geliştirmeye devam ediyorlar. Bu durumda arama algoritmaları SEO’nun temelidir.
Arama Algoritması
Yani bir arama algoritması,
- Arama motorunda aranan terimi alır,
- Veritabanı üzerindeki kataloglanmış anahtar kelimelerin ve bu kelimelerin ilişkili olduğu URL’lerin üzerinden geçerek sayfaların gövdesinde ya da içinde bu kelimeleri aratır.
- Eşleşen sonuçlar döndürülür.
Sıralama Algoritması
Sıralama algoritmaları ise direkt kullanıcıya yansıyan çok önemli bir konudur, arama motorlarını bunu geliştirmek için büyük çaba harcarlar. Sıralamaya etki eden bir sürü faktör vardır;
- Ana sayfalar,
- Sayfa başlıkları,
- İçerikler,
- Grafikler ve görsel unsurlar,
- Web sitesi yapısı (URL, host, sayfa hızı)
- Sayfa öğeleri (anahtar kelimeler, bağlantılar, HTML ve meta-etiketleme) gibi şeyleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.
Bu unsurları iyileştirmek tıklanma sayınızın artmasına ve sitenizin botlar tarafından indekslenmesine yardımcı olur. Fakat sayfanın tüm öğelerini arama motoru için optimize ettikten sonra bile dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
SEO çalışmalarının yanında arama motoru reklamları yani sem çalışmaları ve güncelleme sıklığı da web sitesini besleyen unsurlardandır. Bütün bunlar arama motoru optimizasyonunun tek bir unsura dayanmadığını anlamanız gerektiği anlamına gelir. Çok sayıda stratejiye dayanır ve siteniz yayınlandıktan sonra bile bitmeyen bir süreçtir.
Kullanıcılar Nasıl Arama Yapar
Arama farklı insanlar için farklı anlam ifade eder, başka bir deyişle her insan aynı sorguyu farklı kelimeler kullanarak aratabilir. Kişinin aramayı ifade ediş tarzı mesleğinden yetişme kültürüne kadar bir çok sebepten etkilenir ve buna doğal dil denir. Bunun sonucunda farklı söz dizimi kullanarak aratılan terimler farklı sonuçlar döndürür. Bu arama motoru kullanıcılarının zenginliği SEO hedeflemesi için verimli bir alandır.
Arama davranışları üzerine yapılan anketlerde bazı sonuçlara ulaşılmış;
- Google, en çok kullanılan arama motorudur.
- Kullanıcılar kısa arama cümleleri kullanma eğilimindedir.
- Arama, tüm pazar türlerini kapsar.
- Arama tüketicinin ürünlere ve pazar yerlerine ulaşmasının en kolay ve önemli yollarından biridir.
Kullanıcıların Yaptığı Sorgu Tipleri
Arama motorunda çeşitli tarzlarda aramalar yapılır; bu aramalar üç tip sorgu başlığı altında toplanabilir.
Yönlendirme sorguları;
örneğin Anadolu Üniversitesinin sitesine girmek istiyorum ve arama kutusuna sitenin URL’sini değil sadece Anadolu Üniversitesi yazıyorum.
Bilgi sorguları;
spesifik bilgiler öğrenmek için yapılan sorgulardır. Örneğin, arama kutusuna Türkiye’nin başkenti neresidir yazmak.
İşlemsel sorgular;
örneğin arama butonuna Eskişehir’in en iyi oteli yazmak.
Aramaların% 80’inden fazlası bilgi sorgularıdır ve aramaların yalnızca% 10’u yönlendirme veya işlem sorgusudur.
SEO Nasıl Yapılır?
Bir site yayınlamayı planlıyorsanız site yayınlanmadan önce SEO stratejilerinizi planlamalı bunları bir araya getirmeli ve buna uygun hareket etmelisiniz. SEO sürecine başlıyorsanız genel hatlarıyla;
- SEO planını yapmalı,
- Bir sitenin SEO alt yapısı denetimini gerçekleştirmeli,
- Sonuçları ölçmek (Google Analytics gibi araçlar) ve ilerlemek için bir temel oluşturmalısınız.
Seo’nun bir çok unsuru vardır. Bunlar;
Sayfa Öğeleri
SEO yaparken önce göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer unsur; siteniz bir arama motoru tarafından düzgün bir şekilde dizine eklenmiş olmasıdır. Her arama motoru sayfanın farklı öğelerine farklı önem verir. Örneğin, Google çok anahtar kelime odaklı bir arama motorudur; ancak ayrıca sitenin popülerliğine ve verilen sayfadaki etiketlere ve bağlantılara bakar. Her arama motorunun aradığı temel kriterler sitenin anahtar kelimeleri, etiketleri, site bağlantıları ve sitenin popülerliğidir.
Backlinkler
Backlinkler sitenizin adresinin; başka sitelerde, bloglarda yada sosyal medya kanallarında yer almasıdır. En faydalı backlink türü site sahibinin insiyatifi dışında öneri niteliğinde verilen backlinlerdir. Ücret karşılığında yada başkalarının sayfalarına izinsiz sızarak kendi linkinizi paylaşmanız arama motorlarının hoşuna gitmez. Sosyal medya paylaşımlarında yapılan link yönlendirmeleri de etkili sonuçlar doğurur.
Hosting
Hosting SEO açısından önemli midir? Bunun doğru yanıtı host lokasyonu çok önemlidir. Örneğin Türkiye için bir site yaptıysanız ve hostunu Almanya’dan aldıysanız bu sıralamanız açısından çok kötü olur çünkü arama motorları bir arama yapıldığında kullanıcın lokasyonunu çok önemser. Ayrıca domain üyeliğinizin süresi de sıralamanız için önemlidir. Daha uzun taahhüt edilen bir domain kaydı arama motoruna güven verir ve sizi üst sıralara taşır.
Kullanışlılık
Kullanıcılar bir siteye tıkladığında bu sitenin kendileri için çalışmasını isterler. Bu aradıklarını bulabilmeleri, bir yerden bir yere giderken ve sayfaları yüklerken sitenin hızlı olması demektir. Kullanıcılar zorluk olmadan gezinmek ister ve oldukça sabırsızdır ayrıca flash grafikler ve ya javaScript ile uğraşmak ve onlarda kaybolmak istemezler.
URL Yapısı
Bu konuda diğer SEO faaliyetleri kadar önemlidir. Bir örnekle açıklamak gerekirse arama motoruna spor salonları yazın. En üstte çıkan sonuçların hepsinin adresinin spor salonu ya da bunun ingilizcesi olan gym ifadelerini içerdiğini görürsünüz. Aynı zamanda bir site adresi oldukça sade gereksiz parametrelerden uzak ve anlaşılabilir olmalıdır.
Popülerlik
Popülerlik bir marka için en önemli konulardan biridir. Popüler bir markanın web sitesi yada e-ticaret sitesine doğrudan marka aratılarak yada mobil uygulaması indirilerek ulaşılabilir. Bu da trafiğin ve dolayısıyla dönüşümlerin doğrudan artacağı anlamına gelir. Popülerliği arttırmanın başlıca hususları, sosyal medya araçlarını aktif kullanmak ve seo yada sem ile görünür olmaktır.
Görsel Unsurlar
Kullanıcı bir siteye tıkladığında ilk birkaç saniye içinde o site ile ilgilenir ya da oradan ayrılır. Yani onu saniyeler içinde sitede tutmak için iyi bir içeriğin, başlık ve etiketlerin yanında iyi görsele de sahip olmalısınız. Sitenizde konuyla alakalı görseller ve grafikler kullanıcın ilgisini çekmek için çok değerlidir.
Mobil Uyumu
Günümüzde çok büyük bir çoğunluk her an telefonundan internete ulaşabiliyor ve bu insanlar genellikle aramalarını, alışverişlerini ya da haber içerikli ve ya blog gezintilerini telefon üzerinden yapıyorlar. Bu durumda yaptığınız sitenin mobile uyumlu olması, mobilde iyi gözükmesi ve bu konuda gerekli kontrollerin düzenli yapılması gerekir. Ayrıca Google mobile uyumlu olmayan sitelerin cezalandırılacağını da açıkladı yani mobil uyumu şart.
İnternet Sağlayıcı
Bir CMS (içerik yönetim sistemi) SEO stratejinizi kolaylaştırabilir ve ya kötü etkileyebilir. Bazı platformlar, bir web sayfasından diğerine yönlendirme yapmak için farklı başlıklara ve meta açıklamalara sahip olmanıza izin vermez. Bu durumda sürekli yinelenen yüzlerce içerik sayfası oluşturmuş olabilirsiniz ve ya hatalı yönlendirmeler yapmış olabilirsiniz. Bu durumlar siteniz için felaket demektir. Bu problem web sunucularında da var. Örneğin, İnternet Bilgileri Servislerini(IIS) kullanıyorsanız varsayılan yönlendirme seçimi 302’dir (yani default sayfa yönlendirmesi) . Sizin bunu 301 (kalıcı yönlendirme) olarak yapılandırmanız gerekir.
Pazar Bölünmesi
Bir diğer kritik faktör, rekabet ettiğiniz pazarın doğasıdır. Örneğin e- ticaret yapacaksanız pazar bölünmelerine iyi bakmalı, altından kalkabileceğiniz bir rekabet ortamı olduğundan emin olmalısınız çünkü bazı pazarlarda, doğal arama oldukça rekabetçidir. Örneğin, arama motoruna telefon yazdığınız zaman bir sürü telefon markasının sonuçlarını görürsünüz. Bu durumda hangi sonucun neden ilk sırada yer aldığını iyi çözümlemek gerekir. Rekabet edebilirliği çok hızlı bir şekilde okumak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem bir anahtar kelime ile bunu test etmektir. Google Traffic Estimator gibi bir araç kullanabilirsiniz böylece tıklama başına maliyetin ve trafiğin yoğunluğunun ne olacağını görebilirsiniz.
SEO Hakkında Analizler | SEO’nun Önemi
Bir marka ya da ürün araştırması yapan kullanıcıların %90’ı aramadan sonra kesin karar verir.
Pazarlamacıların %61’i SEO faaliyetlerinin ilk öncelikleri olduğunu söylüyor.
Bir yayına vidyo eklemek arama sonuçlarıyla elde edilen trafiği %167 arttırır.
Arama sorgularının %50 den fazlası 4 yada daha uzun kelimeden oluşuyor.
Arama yapan kullanıcıların %70’i ile %80’i organik arama sonuçlarına yöneliyor.
Yerel arama yapan kullanıcıların %72’si 7 km çevresindeki bir mağazayı ziyaret etti.
SEO’nun Önemi
Bir web siteniz varsa temel amacınız onu görünür hale getirmektir. Bu sayede daha fazla kitleye ve müşteriye ulaşırsınız. Arama motorunda en üstte çıkan sonucun, her zaman en kaliteli içeriğe sahip olduğu anlamına gelmez. Siz iyi içerik de üretseniz SEO çalışmalarıyla trafiğinizi arttırmalısınız. İnternetteki içerikler botlar tarafından düzenli olarak taranır. Bu taramalarda sitenizin indekslenip oluşturulması önemlidir.