Web Analizi bir siteye ait verilerin toplanmasından başlayarak, verilerin işlenmesi, ölçülmesi, gruplandırılarak raporlanması ve son olarak da dönüşümlerinin ve tüm sonuçlarının analiz edilmesidir. Bir web sitenin hangi sayfasının ne kadar kullanıcı tarafından ziyaret edildiği, ne kadar süre kalındığı, stratejiler sonucu nasıl dönüşüm alındığı gibi tespitler her markaya ve işletmeye olumlu geliştirmeler sağlayacak sonuçlara web analizi denir.
Web Analizi Neden Önemlidir?
Her web sitesinin markasını öne çıkarmak, satışlarını ya da marka bilinirliğini dolayısıyla ziyaretçi sayısını arttırmak gibi hedefleri vardır. Bunu yapabilmek için önce yaptığı her adımın kullanıcı davranışına nasıl etkisi olduğunu görmeli olumlu sonuç aldığı stratejileri ilerletmeli olumsuz sonuçları ise pozitife çevirmeye çalışmalıdır. Ayrıca sektördeki rakiplerinin davranışlarını ve konumunu da web analizi yapmak çok önemlidir. Bu tür tespitleri yapmayan bir web sitesinin iyi geri dönüşler alması ve rakiplerinden sıyrılması beklenemez. Tespit edilen sonuçlar analiz edilir ve her bir stratejinin yansıması görülmüş olur.
Hangi Unsurlar Analiz Edilmelidir?
Bulunduğunuz sektördeki öne çıkan rakipleri ve stratejilerini analiz edin. Örneğin bir kozmetik markası olduğunuzu düşünelim. En büyük rakipleriniz kullanıcı ile nasıl iletişim kuruyor, nasıl kampanyalar yürütüyor, kitlenin bu stratejilere karşı nasıl gibi soruları değerlendirin. Olumlu gördüğünüz stratejilerini kendi planlarınıza katarak yol haritası çizin.
Kampanya Analizi
Kullanıcının dikkatini çekmek için geliştirdiğiniz kampanyaların dönüşümleri ölçmelisiniz. Örneğin sosyal medya kampanyası oluşturdunuz ve bu kampanya kullanıcının ne kadar dikkatini çekti, ne derece ziyaretçi ve satın alma oranını arttırdı, etkileşim ve takipçi dönüşümü nasıl oldu gibi değerlendirmeleri analiz etmelisiniz. Bunun gibi Google reklam kampanyaları, e-posta pazarlaması ve içerik pazarlaması kampanyaları sonucu gelen ziyaretçiler aynı şeklide analiz edilmelidir.
Kanal Analizi
Kullanıcılar tercih ettikleri web sitesine hangi kanalı kullanarak ulaşmış – arama motoru, sosyal medyada görerek, backlinkler ile, reklam kampanyalarından etkilenerek- sorusunu değerlendirmelisiniz. Bu durumda etkili gördüğünüz stratejileri kendi stratejilerinize katmalısınız. Aynı şekilde sizin web sitenize gelme süreçlerini takip etmeli etkili kampanyalarınızı devam ettirmelisiniz.
Kitle Analizi
Düzenli olarak web sitenizi, dönüşüm formlarını ya da satın alma sürecini gerçekleştiren kitleyi takip etmelisiniz. Ziyaretçi sayısı, yeni ziyaretçiler, sadık ziyaretçiler, hangi sayfasının ne kadar süre ziyaret edildiği, kitlenin demografik özellikleri, hemen çıkma ve sayfa gezinme oranları, giriş sayfaları, ziyareti hangi sayfada sonlandırdıkları gibi süreçleri takip ve analiz etmelisiniz.
Müşteri Davranışı Analizi
Müşterilerin hangi web siteleri ziyaret ettiklerini, bu web sitesini sevme nedenlerini, hangi kampanyalara yöneldiklerini, sizin markanıza yaklaşımını değerlendirin. Tercih ettikleri markaların web sitelerinin artılarını kendi sitenize dahil etmelisiniz.
Ürün Analizi
Ürün ya da hizmet satıyorsanız en popüler ürünü ya da hizmeti analiz ederek onu öne çıkarın. Bunun için en çok hangi ürünün sayfası incelenmiş ve hangi ürün satın alınmış gibi ölçümleri yapın ve bu ürünleri site haritasında kullanıcının en kolay erişeceği yere taşıyın.
Ölçüm ve Analiz Araçları
Google Analytics
En yaygın kullanılan Google’ın ayrıntılı analiz sağlayan ücretsiz aracıdır. Anahtar kelime trafiği, kullanıcı özellikleri, ülke, şehir, edinme bilgileri, tarih ve saat raporları ayrıntılı olarak raporlanır.
Adobe Analytics
Adobe‘nin Google Analytics benzeri analiz sağlayan araçtır. Sosyal medya entegrasyonu ve mobil kullanıcılar için de ayrıntılı analiz sağlayabilme özelliği ile kullanışlı bir araçtır. Toplu veri sağlayabilir ve kullanışlıdır.
Yahoo Web Analytics
Yahoo‘nun derin analiz ve veri sağlayan bir diğer ücretsiz analitik aracıdır. Bilgilere ve raporlara erişmek, görüntülemek yönetmek ve kişiselleştirmek kolaydır ayrıca Google Analytics’den daha kapsamlı veri sağlar.
Woopra
Gerçek zamanlı kitle takibi sunar aynı zamanda ziyaretçilerle canlı sohbet etme özelliği ile diğer birçok analiz aracından ayrışır. Ayrıntılı analiz sağlayan ücretli bir masaüstü aracıdır.
Crazy Egg
Kullanıcıların hangi sayfalarda dolaştığının haritasını çıkaran ve en çok trafik alan sayfaları ölçen ücretli bir uygulamadır. Dönüşümü arttırmak ve siteyi geliştirmek için kullanışlı raporlar sağlar.
Google’s Web Site Optimizer
Google’ın başka bir ücretsiz analiz ve test sağlayan aracıdır. İçeriklerin ve sayfaların dönüşüme etkisini gösteren yapılan değişiklikleri test etmeye sağlayan ve kullanıcı dönüşümünü en ayrıntılı gösteren araçlardan biridir.