Ürün ve hizmetler hakkında bilgi,
Web Sitesi bir işletme olarak dijital dünyada tam olarak kontrol edebildiğiniz ve sahip olabileceğiniz en değerli mülktür. Dijital Pazarlamacının ise işini yaptığı en önemli alandır. Web Siteniz, Dijital Pazarlama Stratejinizi doğru oluşturduğunuzda sahip olduğunuz bütün gayrimenkullerinizden daha değerli duruma gelebilir.
Sınırları her geçen gün daha da belirsizleşen ve sürekli evrim geçiren dijital dünyada kontrolü bizim elimizde olan web sitemizde; İstediğimiz her şeyi değiştirebilir, düzeltebilir, manipüle edebilir, işlemleri takip edebilir ve ölçebiliriz.
Dijital Dönüşüm ve Hedefleri
Dijital Dönüşüm, web sitenize ait trafiğin potansiyel ve gerçek müşteriye dönüşmesidir. Bir web sitesinin başarılı bir dönüşüm sağlayabilmesi, belirlenen hedeflere uygun olarak tasarlanmasına bağlıdır. Dijital Pazarlama açısından, işletmenizi ve işinizi anlatan sadece online bir broşür görevi gören web sitesi başarılı bir site değildir.
Kuşkusuz işiniz, ürünleriniz ve hizmetleriniz ile ilgili bilgileri en iyi şekilde oluşturmanız ve sitenize yüklemeniz gerekiyor. Bütün bunları yaparken unutmamanız gereken dönüşüm hedeflerinizdir. İnternet sitenizde yapacağınız aşağıdaki örnek başlıklarla belirtilen bütün çalışmalar;
dönüşüm hedeflerinize yardımcı olacak şekilde olmalıdır.
Bir ticari işletme için en önemli dönüşüm hedefi tabii ki satış işlemidir. Satış işlemine yardımcı olacak potansiyel müşterilerinizi izleyebileceğiniz, bilgilendirebileceğiniz ve yönlendirebileceğiniz dönüşüm hedefleri de belirlemeniz ve uygulamanız gerekir.
Diğer dönüşüm hedefleri için örnek verilebilir.
Dönüşümün Dijital Pazarlama açısından anahtar rol oynadığını bilmeniz ve web sitesi aracılığı ile yaşatacağınız kullanıcı deneyimlerinin bu dönüşümlere yol açan faktörler olduğunu unutmamanız gerekir.
Etkili Bir Web Sitesi Oluşturmak
Bir web sitesinin etkili olabilmesi için; Birincisi daha öncede belirttiğimiz gibi işinizle ilgili hedeflere uygun olması, ikincisi de hedef kitlenizin beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bu sayede web sitenizle tanışan potansiyel kitlenizi müşteriye dönüştürebilir müşterilerinizi de size daha bağımlı hale getirebilirsiniz.
Bir internet sitesi bilindiği gibi önce tasarlanır, sonra geliştirilir ve son olarak ta uygulamaya geçirilir. Bu işlemler yapılırken farklı grupların dahil olduğu farklı süreçler izlenebilir, ancak yaklaşımınızdan bağımsız olarak tüm web sitesi projelerini şekillendiren belirli aşamalar vardır. Bunlar sırası ile;
Planlama
En önemli aşamadır. Bu aşamada önce internet sitesi için [rakiplerin siteleri de analiz ederek] hedefler belirlenir. Hedef kitle, hedef kitlenin online ortamda size nasıl ulaşabileceği, ulaştıklarında neler arayabilecekleri konusunda çalışmalar yapılır. Daha sonra web sitesi için çalışacak ekibin ne zaman neleri yapacağı bir takvime bağlanır.
Tasarım
İçeriğiniz ve sitenizin özellikleri ne kadar iyi olursa olsun site tasarımınız iyi değilse hedef kitleniz siteniz ile ilgili hedeflerinizde size hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu yüzden sitenizin görünüşünü ve duygusunu iyi belirlemeniz gerekir. Kullanılacak renkler, bilgilerin düzenlenmesi ve yapılandırılması, kullanılacak görseller, navigasyon vs. kullanıcılar ve arama motorları için çok önemlidir.
Geliştirme
Yapılan çalışmaların bir araya getirilerek site sayfası haline dönüştürülmesi gerçek sayfa görüntülerinin ortaya çıkarılması, içeriğin, linklerin ve navigasyon hiyerarşinin kullanılabilir hale getirilmesidir.
Test Etme
Web sitesini internette yayınlamadan önce bütün yapılanların doğru olup olmadığını, çalışıp çalışmadığını kontrol etmek. Kontrolde sonucu çıkabilecek eksikleri ve hataları ortadan kaldıracak çalışmaları yapmak.
Tepkisel Web Tasarımı
Müşterileriniz sitenize hangi cihaz veya cihazlardan ulaşıyorsa, sitenizin de bu cihazlara uyumlu olarak çalışması gerekir. Mobil cihazları kullanan bir kitleniz varsa web sitenizin de mobil uyumlu olması gerekir.
Yayına Başlama
İnternet üzerinde yayına alınması yani dijital dünyada ki yerini alması.
Web Sitesi İçin Önemli Diğer Başlıklar
Alan Adı Seçimi
İnternet üzerindeki her web sitesinin sadece kendisine ait bir IP (İnternet Protokol) adresi vardır. Bu IP adresleri 250.88.167.99 gibi birtakım rakamlardan oluşur. IP adreslerinin internet sitesinin adreslerini belirlemesi kullanışlı olmadığı için, bu nümerik adreslere insanların anlayabilecekleri isimler verilebilmesini sağlayan bir sistem geliştirildi ve buna alan adı sistemi denildi. google.com, bembilgisayar.com, e-yaz.com.tr, eso.org.tr gibi alan adları örnek olarak gösterilebilir.
Dijital dünyadaki en önemli mülkünüzü inşa etmeden önce bir alan adına sahip olmalısınız. Alan adları uluslararası ve ulusal olarak iki ana başlıkta değerlendirilebilir. Uluslararası alan adını online ortamdan rahatlıkla alabilir ve kendi adınıza tescil ettirebilirsiniz. Ülkeleri ifade eden uzantılara sahip alan adlarının tescil edilmesi alan adını sağlayan yetkili otoritenin özel şartlarını yerine getirilmesiyle sağlanır. Örnek verecek olursak Türkiye’yi ifade eden tr uzantılı bir alan adını sadece ODTÜ den gerekçelerini gösteren belgeleri ibraz ederek alabilirsiniz.
Alan Adı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Hosting-Web Sitesinin İnternet Üzerinde Barındığı Alan
Web sitenizi yayınlamadan önce ilgilenmeniz ve özen göstermeniz gereken konulardan birisi de hosting dir. Hosting kısaca özel bir yazılımla çalıştırılan web sunucusudur. Hostingi kendi bünyenizde halletmeniz eğer bu yatırımı yapacak boyutta bir iş yapmıyorsanız pek mantıklı değildir. Doğrusu hosting hizmetini bir hosting sağlayıcısından almanızdır. Hosting hizmeti sitenizin hızlı, güvenli ve sürekli çalışması açısından önemlidir. Sitenizin büyüklüğü, tasarımı, işlevi, konfigürasyonu ve çekeceği trafik seçeceğiniz web hosting seçeneğini belirlemede önemlidir. Web tasarımcınız bütün bunları göz önüne alarak sizin için en doğru hosting hizmetini önerebilmelidir.
Web hosting hizmeti için bir firma seçerken dikkat edilecek hususlar;
Web Tasarımcı
Eğer Web Tasarım işini yapabilecek bir ekibiniz yoksa web sitenizi oluşturmak için profesyonel bir firmadan yardım almalısınız. Peki, hizmet alacağınız firmanın işinde profesyonel olduğunu nasıl anlayacaksınız. Bunun için aşağıdaki önerileri dikkate alın.
Bilgiyi Düzenlemek
Sitenizde hangi bilgilerin bulundurulması gerektiğini biliyor olabilirsiniz ve buna uygun bir hazırlığınız da olabilir. Ancak bu bilgileri düzenleme ve gruplama biçiminiz önemlidir. Sitenin kullanışlılığı yani kullanıcıların aradıkları bilgiye kolayca ulaşabilmeleri, işlevselliği, arama motorları örümceklerince tanınması, sorgulama yapan kullanıcıların karşısına kolayca çıkabilmesi, siteye yönelen trafiğin dönüşümü açısından muazzam bir role sahiptir
Etkin Web İçeriği Oluşturma
Bilgiyi düzenledikten sonraki aşama içeriklerin oluşturulmasıdır. İçeriğin etkin olmasını sağlamak için potansiyel kitlenizi iyi tanımanız gerekir. Web için oluşturulan içerikler ile basılı mecralar için oluşturulan içerikler farklı olacaktır. Basılı medya doğrusaldır, web ise rastlantısal. İnsanlar basılı içerikleri baştan sona okurlar halde web te ise göz atıp geçerler, online okuyucular aradıkları bilgiye hemen ulaşmak isterler ve sabırsızdırlar. Bu yüzden web okuyucularının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde içerikler hazırlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken başlıklara göz atacak olursak;